Formel 1 er verdens fedeste sport

En rejse til et Formel 1-løb får dig helt tæt på verdens mest krævende sport. Uanset om du er ny Formel-1-tilskuer, eller du kan navnene på alle kørerne, byder en Formel 1-rejse på enestående kultur- og sportsoplevelser.

Af: Lasse Lundberg Andreasen

Målt på tv-seere er Formel 1 kun overgået af OL og VM i fodbold. Sportens popularitet skyldes bl.a., at Formel 1 byder på alt, hvad et sportsinteresseret hjerte kan ønske sig. I alt fald hvis man spørger Peter Nygaard, som er Formel 1-journalist og altid med til Grand Prix Tours´ Race Nights.

»Formel 1 er en fantastisk publikumssport og et Formel 1-arrangement er et kæmpe show. Tilskuerne får en oplevelse for livet, også selvom de måske ikke kender noget til sporten i forvejen. Man kan måske sammenligne det med at tage på Roskilde Festival, selvom man ikke hører rockmusik normalt,« fortæller Peter Nygaard.

Når Grand Prix Tours sender deres gæster ud til Formel 1-løb rundt omkring i verden er det altid med det formål, at gæsterne skal opleve mere end blot et motorløb. Derfor arrangeres der f.eks. guidede byture, og man har mulighed for at opleve meget mere end selve løbet. Men den store attraktion er naturligvis at være tilskuer til det store Formel 1-show.

»Før kvalifikationen om lørdagen holder vi en såkaldt Race Night for gæsterne. Her fortæller jeg om weekendens løb og kommer med de seneste nyheder og røverhistorier nede fra pit-området. Og ofte har vi også gæsteindlæg med prominente navne som f.eks. Jan Magnussen, John Nielsen og andre motorsportseksperter. Det giver vores gæster mulighed for at høre om de nyeste tiltag i Formel 1. Der sker nemlig konstant noget i sporten, så man er nærmest aldrig helt opdateret,« påpeger Peter Nyggard.

En barsk sport

Formel 1-løb

Se, hvornår du kan komme til Formel 1-løb på grandprixtours.dk.

Læs også mere om forskellige pakkeløsninger og andre motorsportsrejser.

Når først man dykker lidt ned i sportens mange facetter, opdager mange gæster, ifølge Peter Nygaard, at Formel 1 vitterligt er en ekstremsport.

»Målinger viser f.eks. at kørerne har den højeste puls over længst tid sammenlignet med andre sportsgrene. Kørerne udsættes for enorme g-kræfter i svingene, og under nedbremsning skal trykket på pedalen ofte være mere end 120 kg. Kørerne bremser ca. 10 gange på en omgang, som varer et par minutter. Derfor handler sporten også rigtig meget om kørernes fysiske formåen.«

Tidligere har også tilskuere til Formel 1-løb skullet gennemleve en del strabadser. Når bilerne gav fuld gas har det nemlig kunnet mærkes i hele kroppen for alle som befandt sig i nærheden. Og ikke mindst i ørerne. Men siden nye hybridmotorer for fem år siden blev introduceret i sporten, har lydtrykket været anderledes medgørligt.

»Det er den slags detaljeret viden, mange gæster spørger ind til, når vi er af sted på Formel 1-rejserne. Mange gæster kommer og fortæller, hvordan de har fået øjnene op for helt nye sider af sporten efter en Formel 1-rejse.

Alt det race, man kan ønske

På en typisk Formel 1-rejse ankommer man i ugen op til løbet. Afhængig af, hvor meget tid man vil bruge på lægterne, kan rejsen sættes samme, så både almindeligt motorsportsinteresserede gæster og entusiasterne får race for alle pengene. Om fredagen varmer kørerne op og prøvekører banen. Her er der ingen kamp om placeringer, men man kan se bilerne teste forskellige opsætninger. Lørdag kører holdene kvalifikation til startpladserne i søndagens afgørende løb.

»For de inkarnerede fans kan man faktisk se race på banen både fredag, lørdag og søndag. Det vil sige, man kan se rigtig meget motorløb hen over hen hel weekend,« understreger Peter Nyggard.